Presentation
Det är svårt att beskriva sig själv!
För ett tag sedan blev jag intervjuad av Lisa Petersson från ÖSP i Trosabygden. Artikeln hon skrev om mig publicerades i ÖSP februari 2006 och är en bra beskrivning om vem jag är och vad jag gör.

En kvinna med glasöga!
Text: Lisa Petersson

Tiziana Dandrea har verkligen ett konstnärligt öga för glas och vad man kan göra med glas.
Om man slår upp ordet glas i Svenska Ordboken står det "hårt, glänsande, genomskinligt ämne". Och det är väl så vi tänker när det gäller glas - det syns inte och man kan se genom det. Men, Tizianas konstverk kan fungera som både insynsskydd, lyktor, tavlor eller andra dekorativa föremål.
"Det finns inga begränsningar för vad man kan göra" menar Tiziana.

Egentligen är hon medicine doktor och forskare i toxikologi (läran om gifterna och deras verkningar), men det är inte något hon är särskilt intresserad av att prata om idag. Hon bestämmde sig för att göra något annat i livet och föll för glas.
Född i Italien, bott i Tyskland, Luxemburg och så småningom Stockholm. För två år sedan hittade Tiziana och hennes man det vackra huset Tomtahill i lilla Trosa, där de stortrivs. "Tänk så många vackra hus i det centrala Trosa som behöver insynsskydd" menar hon.

I sina gömmor hade Tiziana mallar till små växthus av glas. Det hade inte blivit av att göra något av dem men efter en utbildning i glas och glastekniker fick de små växthusen liv. Och i dem grönskar det nu av en mängd olika växter. Tiziana råkar dessutom ha "gröna fingrar". Hon fick lära sig skära, slipa, foliera och löda och efter en starta-eget-kurs är nu bolaget registrerat och logotypen klar (innehållande en glasdetalj fårstås).

Många av medeltida kyrkor har blyinfattade fönster i en mängd kulörer. Eftersom man på den tiden inte kunde tillverka särsklt stora glasbitar fogade man samman dem med blyinfattningar till önskad storlek - och skapade på det sättet också konstverk. I början av seklet kom en amerikan vid namn Tiffany på hur manskulle göra för att forma glasverken runda och böjda. Han använde sig av mjuk kopparfolje som färgades mörk. Tiffanylampan komtill och en ny stil hade fått sitt namn.
Tiziana använder sig av båda metoderna och för att förstå hur processen fungerar vandrar vi ut till hennes ataljé. Där finns glas av alla de slag och i olika färger, där finns skisser och förslag och så alla verktygen förstås.
Jag kan ge tips och inspirera men mått, mönster och färger väljer kunden givetvis själv. Därefter görs en skiss som underlag för själva tillverkning. Varje föremål blir allså unikt och det är sällan som det tillverkas två av exakt lika exemplar.

Tiziana berättar att så gott som allt glas tillverkas i Amerika där det är mycket vanligt med konstglas. Hon har goda kontakter med återförsäljare i Tyskland och glaset levereras i kraftiga trälådor, märkta "Hanteras varsamt".

Tiziana hanterar sina idéböcker med mjuka händer och det märks att hon älskar dem. Det som inte finns att hämta ur dem är näst intill obefintligt.
Men oftast handlar det om att man tar detaljer från någon stilart och kanske ändrar lite på dem, säger hon.
Förutom idéböckerna finns det glasprover att se och känna på. Ett "vattenglas" är gjort på ett helt annat sätt än ett slätt glas och färgerna, ja det finns en uppsjö av olika nyanser. Man blir inspirerad att göra något eget. Men det är Tiziana som signerar. Och hon har verkligen ögat för det där med glas.